smykker

tirsdag den 12. september 2017

Platina

Platina

PlatinaPlatina er et grunnstoff og har den kjemiske betegnelsen Pt, tettheten er 21,5 g/cm3 og smeltepunktet ligger på 1772 °C. Ekte Platina består av 950 tusendeler platina eller mer. Resterende del består vanligvis av kobber men platina kan også innholde palladium, rhodium, ruthenium, iridium, osmium, kobolt og titan.

Platina er et veldig eksklusivt metall og koster flere ganger mer enn for eksempel gull per gram. På slutten av 1800-talet, da platina startet å bli uvanlig og prisene steg kraftig som en følge av dette, startet det utvikling av hvitt gull. Hvitt gull er utseendemessig likt, men et rimeligere alternativ til platina.

Platina er et av verdens mest eksklusive metaller. Den årlige brytningen av platina beløper seg til 160 tonn. Dette kan sammenlignes med den årlige brytningen av gull som beløper seg til 1500 tonn. Edelmetallene brytes kun på et fåtalls steder rundt omkring i verden, og Sør-Afrika er i dag den ledende platinaleverandøren. 

Fordelen med Platina

Den mest fordelaktige egenskapen hos platina er dets holdbarhet. Hver gang et metall (som gull) får en skrape så forsvinner et lite stykke metall. Platina er i det henseendet mye mer holdbart. Platina er også fordelaktig for allergikere. Smykker fra Lamastone, produsert i platina har alltid minst 95% platina i legeringen. På grunn av renheten og mangelen på andre materialer så er platina et utmerket valg for den som ikke tåler forskjellige metaller. Metallet gir veldig sjeldent opphav til allergiske reaksjoner.

Platina er ikke bare et eksklusivt metall, det har også veldig høy tetthet. I sammenligning med et 14 karats gullsmykke så veier tilsvarende smykke i platina 60% mer. Platina er dermed ikke bare vakkert, det føles også godt å bære. 

Slik tar du vare på platinaet ditt

Selv om platina er det mest holdbare metallet innen juvelindustrien så kan den utvikle en patina ved slitasje. Mange foretrekker utseendet av patinaen og unnlater derfor å polere smykket. Hvis du vil ta bort patinaen bruker du helst en myk fille, varmt vann og litt såpe. http://www.lamastone.no